sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Koruja hopeasavesta


Viikonloppuna olin kansalaisopiston kurssilla opiskelemassa uutta. Materiaalina oli hopeasavi.

Selvä ajatus oli jo etukäteen mitä haluaisin tehdä ja niinhän siinä kävi, että sen tein. Idea malliin tuli alunperin ystäväni kauniista korviksista.

 



Suunnitelma 





Hopeasavi, josta kurssilla muotoiltiin oli 99,9% hopeaa. Itse tilasin 20g, joka riitti korviksiin ja riipukseen. Eihän tuo hopea ihan ilmaista ole, mut ainahan ne harrastukset maksaa :)

Noh, tuosta itse hopeasaven muotoilusta vähäsen. Savi oli aika monen muovin ja paketin sisään pakattu. Ja aivan syystä. Täytyi kyllä olla aika tarkkaan etukäteen tiedossa mitä savesta aikoo tehdä, sillä materiaali kuivaa yhtä nopeasti kuin normaali savi. Välillä täytyi kostuttaa muotoiltavaa työtä hiukan siveltimellä.

Aloin ensin muotoilla korviksiin tulevia pyöreitä laattoja. Opettajan sanoin; "Yksinkertaisen näköiset mallit ovat kaikista vaikeimpia toteuttaa." Jep, huomasin! Haasteeksi muodostui ensimmäisenä tehdä kaikista laatoista samannäköisiä ja kokoisia. Työstin laattoja aika kauan. Noh, nepä sitten kuivahtivat. Sitten olikin seuraavana vuorossa koukkujen ja piikkien kiinnitys laattoihin.

Aloin pehmittää laattoja yksi kerrallaan vedellä, jotta koukut ja piikit saisi työnnettyä laattojen sisään sivulta päin. Nooo, ensimmäisen koukun jälkeen totesin sen olevan melkoinen homma. Muutin taktiikkaa ja aloin pehmittää jokaisen laatan takaosaa ja kaiversin pienen kolon, johon voin upottaa koukun/piikin. Sitten muotoilin ja paikkailin laattoja tasaisemmaksi siveltimellä ja juoksevammalla savimassalla. Sitten korut kuivamaan ja kuivumisen jälkeen uuniin 800 asteeseen lämmittelemään. Korut lämmittelevät uunissa noin 15-20min.

Seuraava homma oli laatanmallinen riipus, jonka muotoilin ja kuivatin puunapin päällä. Taakse laitoin juoksevalla savimassalla kiinni ripustuslenkin.

Uunista tulon ja korujen jäähtymisen jälkeen koruista harjataan pinnalta vaalea poltossa jäävä kerros pois. Sen jälkeen koruja on mahdollista hioa ja kiillottaa kuinka paljon vain haluaa. Itse jätin omiin koruihini paljon harjattua pintaa, kiillotin ja hioin ainoastaan reunat. Kaulakorun laatassa korostin epätasaisuuksia ja korviksissa työstöjälkeä. Haluan, että korut näyttävät uniikeilta ja itsetehdyiltä. Muutenhan olisin voinut käydä hakemassa korut kultakaupasta :)

Hopeasaven rippeistä tein vielä pienen neliskanttisen hopeaosan (näkyy ensimmäisessä kuvassa), jonka aion kiinnittää johonkin tekemääni hopeiseen ranneketjuun roikkumaan. Hopeaosaan upotin pienen zirkonin.





Suosittelen kurssia kovasti kaikille. Itsekin aion mennä uudestaan- nyt vaan uusia ideoita miettimään ;)

4 kommenttia:

  1. Oi että, on kyllä tosi nätit korut! Ja nimenomaan kerrassaan uniikit ettei varmastikaan tuu olemaan kellään vastaantulijalla samanlaisia. :)
    http://luciferinluoma.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Onpas mennyt kommenttisi aivan ohi :) voi kiitos! Pitääpä käydä katsomassa sinunkin blogisi!

      Poista
  2. Kauniit korut, itsekkin olen innostunut tästä harrastuksen lajista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos! Onpas mennyt viestisi jotenkin ihan ohi. Tää on kyl ihanaa puuhaa!

      Poista